31 de maig 2010

La fotografia

L'últim modul que havem contemplat en aquest curs ha sigut el de la fotografia, però sempre des del punt de vista històric, com a testimoni de primera mà que és. La metodologia ha sigut la mateixa que venim seguint: un esquema sobre el comentari històric d'una fotografia, un exemple realitzat pel professor com a model, i uns altres que han d'elaborar els alumnes.
Les fotografies utilitzades han sigut Mort d'un milicià, de Robert Capa, Alçant la bandera a Iwo Jima, de Joe Rosenthal, L'home del tanc, de Jeff Widener, i La xiqueta i el voltor, de Kevin Carter.

 
COMENTARI HISTÒRIC D'UNA FOTOGRAFIA

1. Aspectes formals: descriure la imatge representada, l'autor, si és en blanc i negre o a color, l'escena que es reflectix...

2. Dades d'utilitat històrica: localització temporal i espacial, relació amb fets històrics... 
 
3. Conclusió:aportació de la fotografia al coneixement històric del fenomen o la situació que es mostra.

24 de maig 2010

El cartell

El cartell, apart de pel seu propi valor artístic, és també important com a document històric, i des d'eixa doble perspectiva havem abordat la seua anàlisi. Com de costum, primer els alumnes disposen d'un model elaborat pel professor, i després compten amb unes pautes bàsiques per al comentari, en aquests cas, d'uns cartells de propaganda bèl·lica.


ANÀLISI HISTÒRICA D'UN CARTELL

1. Aspectes formals: descriure la imatge representada, l'autor i l'estil, els possibles lemes o frases...

2. Dades d'utilitat històrica: país i període o data en què es va fer, relació amb fets històrics, descripció d'aspectes polítics, econòmics, socials o culturals... 

3. Conclusió: públic al que va dirigit, objectiu del cartell, anàlisi crítica, importància històrica...

18 de maig 2010

L'Arquitectura

El tercer mètode d'anàlisi artística és el dedicat a les obres arquitectòniques, i havem utilitzat el mateix procediment que anteriorment: un model comentat pel professor, amb el Partenó d'Atenes, i altre realitzat pels alumnes, la basílica de Sant Pere del Vaticà.



ANÀLISI D'UNA OBRA ARQUITECTÒNICA

1. Anàlisi formal: planta (basilical, creu llatina, creu grega, central, rectangular...), materials (atovó, rajola, pedra, fusta...), elements sustentadors (murs i columnes), elements sustentats (coberta i arcs), elements decoratius (pintures, relleus, mosaics, vidrieres...) i funció (civil, religiosa, militar, funerària, commemorativa...).

2. Identificació i classificació: estil, trets generals, ubicació en el temps i l'espai, títol i autor.

12 de maig 2010

L'Escultura

Després d'analitzar obres pictòriques, li arriba el torn a les escultòriques, amb un procediment semblant al mòdul anterior. En aquest cas, l'obra utilitzada com a exemple és el Moisès de Miquel Àngel, i els alumnes han d'analitzar el Laocont i els seus fills, d'Agesandre, Polidor i Atenodor.



ANÀLISI D'UNA OBRA ESCULTÒRICA

1. Anàlisi formal: tema (mitològic, religiós, retrat...), composició (vertical, horitzontal, diagonal, piramidal...), material i tècnica (fang, pedra, bronze, fusta... si és un relleu o és exempta...), posició (orant, sedent, jacent, dret...), moviment (estàtica o dinàmica) i destinació i funció (política, religiosa, decorativa...).

2. Identificació i classificació: estil, trets generals, ubicació en el temps i l'espai, títol i autor.